Идеи за намаляване на влагата у дома

Технически влагата е съотношението между процента на влажност във въздуха и максималното количество, което въздухът може да поеме при определена температура. Ясно е какво се случва когато процентът се покачи – и без това тежкото горещо време става още по-неприятно. Вътре вкъщи естествената реакция е да увеличим климатика. Той прави въздуха по-хладен и сух, като стойността между 30 и 50 процента относителна влажност е нормална за повечето домакинства. Когато нивото е около 40 процента трябва да започнем да контролираме появата на мухъл. Но много фактори могат да повишат влагата, която предизвиква конденз върху студени повърхности, подхранва мухъла и застоялата миризма, и раздува дървото, като вратите и чекмеджетата, които преди са работили гладко, сега едва се отварят и затварят.

Готвенете, прането, къпането и миенето също допринасят за този ефект. Когато всичко това се събере на едно и влажността достигне 55 или 60 процента климатикът може да започне да образува конденз също както бирата от хладилника се изпотява в горещото време. Климатизацията на помещението е само част от решението. За да предпазите дома си от „изпотяване“, предприемете някоя от тези стъпки.

Проверете климатика. Ако не сте сменяли филтъра, сменете го или го почистете. Чистият климатик работи много по-ефективно и не харчи много енергия. Можете винаги да повикате техник да направи това вместо вас. Когато климатикът ви е в пълна изправност влагата в дома ви е сведена до минимум.

Позволете на влагата в дома ви да се изпарява. Домакинските дейности като готвене и пране произвеждат голямо количество влага в жилището, дори и това да не е забележимо на пръв поглед. А когато и времето е влажно положението става още по-обострено. Може би климатизацията ще се справи с влагата в някакъв момент, но все пак е хубаво вие да помогнете на излишната влага да излезе от дома ви. Сложете аспиратори в кухнята, банята и мокрото помещение, за да може влагата да се изпарява лесно без да води до други неприятности.

Снабдете дома си с влагоуловител и влагоабсорбатор, сложете ги в стаите където влажността е по-висока и най-вероятно няма да има нужда да се притеснявате от прекалено влажен въздух, мухъл и плесен. Стаите ви ще бъдат здравословно сухи, а домът ви ще бъде красив и чист.

И една подробност, която може би всички правите, но все пак – проветрявайте всички стаи регулярно без значение какво е времето навън. Обменът на въздуха е изключително важен, за да бъде жилището предпазено от влага.

https://vikplovdiv.com/префугиране-на-бани-и-тераси/