Душ кабина или вана – какво да предпочета?

Ако е дошло време за обновяване или ремонт на банята, то най-вероятно си задавате въпроса, с какво да ѝ придадете повече функционалност. Собствениците на апартаменти се колебаят между избора на душ кабина или вана, тъй като и двете осигуряват нужния комфорт, но пък трябва да бъдат съобразени с факторите пространство и цена. Нека разгледаме двата варианта, за да получим повече яснота по въпроса, и да преценим кой от тях ще бъде най-изгоден за нас.

Избор на вана – плюсове и минуси

Обикновено сме свикнали да гледаме романтични филми, където двама влюбени споделят ваната и се наслаждават на приятни мигове в нея. Разбира се, не всеки разполага с нужното време да се отдава на тези удоволствия, така че преди да купите вана, е необходимо да си отговорите на въпроса, колко редовно ще я използвате и наистина ли ви трябва тя в дома ви.

Все пак сме длъжни да споменем и някои отрицателни качества на иначе удобната и добре изглеждаща ваня. В началото, трябва да напишем, че това допълнение към банята е трудно за почистване и изисква от Вас достатъчно свободно. Освен това прибавяме и по-големия разход на вода, защото къпането във ваната е по-продължително в сравнение с взимането на душ.

Ако имате малки деца обаче ваната е незаменим помощник, тъй като позволява на малките палавници да се забавляват, докато изпълняват хигиенните си задължения. Те си играят плискайки се на воля във ваната, а за Вас е по-удобно да ги поддържате чисти и спретнати.

Изборът на вана е свързан и с пространството във вашата баня. На пазара се предлагат различни размери, които са подходящи за съответните помещения. Можете да поръчате по-голяма вана, която побира няколко човека или вана за двама, в която да прекарате приятни минути с любимия си човек. Разнообразието е огромно и включва екстри, от сорта на аеромасажи, хидромасажи, осветление, радио и други, с чиято помощ ще се чувствате добре.

Душ кабина – за или против избирането и

В случай, че се спрете на душ кабина, то трябва да имате предвид по-високата  цена. Обикновено това съоръжение носи голяма наслада от къпането, но може да има и негативен ефект за хора страдащи от клаустрофобия. Ето защо трябва да бъдете внимателни, когато правите избор за банята ви, защото наглед модерните решения могат да бъдат и опасни. Доверете се на фирма за извозване на строителни отпадъци след монтажа на ваната.

Душ кабината може да предлага различни екстри при къпане. Така например можете да слушате музика по време на хигиенните процедури, а също и да настройвате водата, според вашите изисквания. Освен това няма да разплисквате водните струи от душа по цялата баня, а това е от много голямо значение. Все пак къпането на деца в душ кабина, не е от най-добрите решения, така че имайте го предвид. Последното важи и за по-едрите и високи хора.

Вземете тези неща предвид, когато правите ремонт на баня. В крайна сметка имате възможност да минете и с един обикновен душ, който също е добро решение. По-важното е, че сте обзавели една нова и функционална баня, която ще ви радва през дългите години живот.