Душ кабина или вана – какво да предпочета?

Ако е дошло време за обновяване или ремонт на банята, то най-вероятно си задавате въпроса, с какво да ѝ придадете повече функционалност. Собствениците на апартаменти се колебаят между избора на душ кабина или вана, тъй като и двете осигуряват нужния комфорт, но пък трябва да бъдат съобразени с факторите пространство и цена. Нека разгледаме двата варианта, за да получим повече яснота по въпроса, и да преценим кой от тях ще бъде най-изгоден за нас.

Избор на вана – плюсове и минуси

Обикновено сме свикнали да гледаме романтични филми, където двама влюбени споделят ваната и се наслаждават на приятни мигове в нея. Разбира се, не всеки разполага с нужното време да се отдава на тези удоволствия, така че преди да купите вана, е необходимо да си отговорите на въпроса, колко редовно ще я използвате и наистина ли ви трябва тя в дома ви.

Все пак сме длъжни да споменем и някои отрицателни качества на иначе удобната и добре изглеждаща ваня. В началото, трябва да напишем, че това допълнение към банята е трудно за почистване и изисква от Вас достатъчно свободно. Освен това прибавяме и по-големия разход на вода, защото къпането във ваната е по-продължително в сравнение с взимането на душ.

Ако имате малки деца обаче ваната е незаменим помощник, тъй като позволява на малките палавници да се забавляват, докато изпълняват хигиенните си задължения. Те си играят плискайки се на воля във ваната, а за Вас е по-удобно да ги поддържате чисти и спретнати.

Изборът на вана е свързан и с пространството във вашата баня. На пазара се предлагат различни размери, които са подходящи за съответните помещения. Можете да поръчате по-голяма вана, която побира няколко човека или вана за двама, в която да прекарате приятни минути с любимия си човек. Разнообразието е огромно и включва екстри, от сорта на аеромасажи, хидромасажи, осветление, радио и други, с чиято помощ ще се чувствате добре.

Душ кабина – за или против избирането ѝ

В случай, че се спрете на душ кабина, то трябва да имате предвид по-високата ѝ цена. Обикновено това съоръжение носи голяма наслада от къпането, но може да има и негативен ефект за хора страдащи от клаустрофобия. Ето защо трябва да бъдете внимателни, когато правите избор за банята ви, защото наглед модерните решения могат да бъдат и опасни.

Душ кабината може да предлага различни екстри при къпане. Така например можете да слушате музика по време на хигиенните процедури, а също и да настройвате водата, според вашите изисквания. Освен това няма да разплисквате водните струи от душа по цялата баня, а това е от много голямо значение. Все пак къпането на деца в душ кабина, не е от най-добрите решения, така че имайте го предвид. Последното важи и за по-едрите и високи хора.

Вземете тези неща предвид, когато правите ремонт на баня. В крайна сметка имате възможност да минете и с един обикновен душ, който също е добро решение. По-важното е, че сте обзавели една нова и функционална баня, която ще ви радва през дългите години живот.