Как да победите запушените канали?

Вкъщи можете да се озовете в ред неприятни ситуации, свързани с водопровода и канализацията. И една от тях са запушените канали. Разбира се, можете да се натъкнете на такъв проблем не само в домакинството, но и на публични места, в офиса и т.н. Там рискът е и по-голям, тъй като тези места се посещават от доста хора, но при всички положения чувството е истински неприятно. Без значение дали говорим за запушване на тоалетна, мивка или сифон, този проблем е в състояние да ви постави в много неизгодна ситуация и да ви създаде куп непланирани неприятности. Когато сте на публично място надали точно вие ще бъдете виновни и отговорни за възникналата авария, но когато тя се случи у дома, решението на проблема лежи единствено на вашите плещи. Ето какво да очаквате и как да постъпите.

Запушването може да възникне в канала на тоалетната и това се случва не рядко. В зависимост от това колко старо е оборудването, включително самият моноблок и канализацията, колко внимателно се използва и поддържа, и разбира се, как е поставено и свързано всичко, тоалетната може да се запушва по-рядко или по-често. От особено значение е какви материали са използвани при монтажа на моноблока и колко прецизно е извършен самият монтаж за безпроблемното функциониране на тоалетната. Ако канализацията е стара и някъде има неизправности, също можете да очаквате запушвания. Но разбира се, най-важно е всъщност как експлоатирате това оборудване ежедневно у дома. Ако хвърляте отпадъци в канала без да се замисляте, не можете да очаквате безпроблемна употреба. Все някога се случва каналът да се задръсти и да изпаднете в неудобно положение. Тогава трябва да се обърнете към водопроводчик, който да отпуши тоалетната професионално и да отстрани трайно всички проблеми.

Със запушен канал можете да си имате работа и при мивката както в кухнята, така и в банята. Кухненската мивка, обаче, се запушва по-често, тъй като там се мият мръсни и мазни съдове и то постоянно. Хранителните остатъци и мазнините се натрупват в канала и накрая образуват запушване, което пречи на нормалната употреба на мивката. Тя оттича водата трудно или изобщо отказва и се пълни с вода. Не може да има по-ясен знак от този за наличие на запушване в канала. Когато това стане във вашата кухня или баня не се колебайте да повикате водопроводчик, който да пребори проблема ефективно. Той има нужното оборудване за целта, така че не цапайте ръцете си с риск да влошите положението.